Mobiel geschikte websites hoger in de zoekresultaten

23 juli 2020

 

 

De laatste tijd ontvangen wij vanuit Google steeds meer berichten dat mobiel geschikte websites voorrang krijgen in de zoekresultaten. Mobile-first staat hoog op de agenda bij Google. Om hoge posities in de zoekresultaten te behalen is het van groot belang dat je een mobiel geschikte website hebt. Doordat gemiddeld 65% van de zoekopdrachten via mobiel wordt gedaan, rolt Google een mobile first index uit. En terecht! Niets is zo vervelend als een slechte mobiele gebruikerservaring van een website. 

Als jouw website is aangemeld in de Google Search Console dan ontvang je op het ingestelde e-mailadres onderstaande e-mail:


Is uw website al mobiel vriendelijk?

Google gaat pas vanaf eind maart 2021 alle sites indexeren op basis van de mobiele websites, in plaats van september 2020. Door de komst van Google mobile first index zullen veel niet mobielvriendelijke websites waardevolle posities in Google verliezen. Denkt je dat jouw website al mobiel vriendelijk is? We adviseren toch je website goed te controleren op onderstaande belangrijke kenmerken:

  • Worden er nog steeds tabellen gebruikt? Dit wordt door Google afgeraden
  • Is het gekozen lettertype te klein of slecht leesbaar?
  • Zitten links of knoppen te dicht bij elkaar?
  • Duurt het laden van de website te lang? Trage websites worden door Google ook afgeschaft
  • Zijn tekstregels of website elementen te groot voor een mobiel scherm?
  • Het laden van afbeeldingen met een lazy-load knop wordt afgeraden. De Googlebot klikt niet op deze knoppen waardoor belangrijke afbeeldingen niet geïndexeerd worden.
  • Maakt je website gebruik van een aparte mobiele website zoals m.bedrijf.nl? Dit wordt met de nieuwe mobile first indexing afgeraden. Google raadt het gebruik van responsive web design aan.

Online kun je zelf eenvoudig testen of je website mobiel geschikt is. Dit kun je per webpagina testen door de url op te geven.
Via onderstaande knop kun je inzien of jouw website mobiel geschikt is.


Mijn website is niet mobiel geschikt, wat nu?

Websites of webshops zonder mobiele versie zullen na het uitrollen van de mobile first indexing nog wel worden geïndexeerd. Dit gebeurt echter met de mobiele Googlebot en niet met de desktop Googlebot. Voor een goede positie in de zoekresultaten is het zeer wenselijk om je website of webshop zo goed mogelijk in te richten voor mobiele gebruikers. We raden je aan om je huidige desktop website of webshop responsive te laten maken. 

Heb je nog vragen over de mobile first index van Google? Of wil je jullie website door ons laten controleren? 
Neem dan contact met ons op! We plannen dan een vrijblijvende sessie in. Tel. 013 504 1888 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.