Wat is hosting en welke mogelijkheden zijn er?

14 maart 2019

 

Webhosting is het huren van een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van een server zodat jouw website zichtbaar is voor iedereen in de wereld. Je website moet 24 uur per dag bereikbaar zijn voor je bezoekers en potentiële klanten. Ongewenste bezoekers, zoals hackers, wil je het liefst buiten de deur houden. De beveiliging van de server waar je website gehost is, is daarom erg belangrijk.

​Er zijn zoveel aanbieders en evenzoveel smaken voor webhosting. Welk hostingpakket past het beste bij je bedrijf of vereniging? Ga je voor prijs en welke ondersteuning verwacht je daar dan bij? Wil je een snelle website of is het snel inladen van de website niet zo belangrijk omdat je toch niet hoger hoeft te komen in de zoekmachines? Stabiliteit en veiligheid is daarnaast zeker zo belangrijk. Als je alleen kiest voor een stukje webruimte, wie zorgt dan voor onderdelen als veiligheid, updates en ondersteuning bij vragen en of problemen? Webhosting is meer dan alleen een stukje webruimte!

Welke soorten hosting zijn er?​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Er zijn meerdere hostingmogelijkheden. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende.

Shared hosting

Bij deze vorm van hosting worden meerdere domeinnamen en websites op één webserver gehost. Deze server deel je met andere klanten. Omdat anderen ook gebruik maken van dezelfde server is het grootste voordeel dat de kosten lager zijn dan andere soorten hosting. Dit is eigenlijk ook het enige voordeel. Er zijn nogal wat nadelen te noemen. Grootste nadeel wat we zeker onder de aandacht willen brengen is dat je in veel gevallen hetzelfde IP adres deelt. Als een webmaster van een andere website, die op jouw shared hosting IP adres zit, spam gaat versturen of bedenkelijke content plaatst dan kan het hele IP adres op een zwarte lijst komen te staan. Dus ook jouw website! Daarnaast kan Google het hele IP adres een penalty geven zodat je website zakt in de zoekresultaten. 

VPS hosting 

Met VPS-hosting huur je een eigen virtuele server. Een VPS (Virtual Private Server) deel je niet met andere klanten. De opslag, rekenkracht en geheugen van de server zijn geheel voor jouw website. Je hebt volledig beheer over je website en kunt de beveiliging zelf inrichten. Een VPS is geschikt voor zakelijke en grotere websites die de flexibiliteit, schaalbaarheid, hoge performance en beveiliging van hun website belangrijk vinden. Veel voordelen dus. Het enige nadeel is de prijs. Een VPS is over het algemeen vijf keer zo duur dan shared hosting.

Welk type hosting het beste bij jouw website past is dus afhankelijk van veel factoren. Welke technische eisen heb je, hoe afhankelijk ben je van je website, hoeveel prestatiekracht heb je nodig en wat ben je bereid te betalen? Wil je meer weten? We vertellen er graag meer over of kijk eens op onze blog: https://www.vanlaarhovenwebsites.nl/blog.