Een website zelf beheren met een cms systeem

24 mei 2017

 

Zelf je eigen website beheren.

Door de opkomst en continue verbetering van Content Management Systemen (CMS) zoals Joomla, WordPress en Drupal is het voor bedrijven beter mogelijk om hun eigen website makkelijk te onderhouden. Met behulp van een CMS is het namelijk mogelijk om zonder kennis van programmeertalen zelf de website bij te houden. Je laat een website door een professioneel bedrijf bouwen waarna je de website zelf makkelijk kunt beheren. Hierdoor kun je kosten besparen op het plaatsen van content door een externe partij.

Steeds meer websitebedrijven kiezen bij de ontwikkeling van een website voor een open source CMS zoals bijvoorbeeld Joomla! Dit houdt in dat de broncode van een stuk software publiekelijk toegankelijk is. Daarnaast wordt wereldwijd gewerkt aan verbetering van het CMS pakket. Omdat de code openlijk toegankelijk is, zijn er vele duizenden extra modules gebouwd die je kunt integreren in je website. Doordat deze functionaliteiten al gebouwd zijn, kunnen deze vaak tegen lagere kosten (bijvoorbeeld alleen voor het inbouwen, instellen of finetunen naar de huisstijl) aan een website worden toegevoegd.

Niet vast aan één aanbieder

Doordat de broncode van open source CMS voor iedereen toegankelijk is, kunnen er ook vele andere partijen met de systemen overweg (ook op technisch gebied). Terwijl bij eigen gemaakte CMS-systemen er vaak maar één partij is die het systeem kent (en er aanpassingen aan kan maken) is dat bij open source CMS niet het geval. Wanneer de huidige aanbieder van je website, indien deze is gebouwd op open source software, dan ook niet meer voldoet dan zijn er tal van andere partijen te vinden die ook ervaring met dit systeem hebben en met de website verder kunnen.

Responsive

Naast de keuze in het CMS moet je ook goed kijken of je websitebouwer in staat is een responsive webdesign te maken. We horen je denken? Responsive? Een moeilijke term, maar het is niets minder dan dat de website zich aanpast aan de diverse verschillende apparaten zoals smartphone, tablet, desktop en laptop. Het is eigenlijk geen vraag meer of je een website responsive moet laten bouwen. Google geeft sinds april 2015 voorrang in haar zoekresultaten aan goed gebouwde mobiele websites. Als je gevonden wilt worden op het internet zorg dan voor een goed uitziende responsive website. Wil je bekijken of je website mobiel vriendelijk is volgens de Google norm? Ga dan naar: www.1d5920f4b44b27a802bd77c4f0536f5a-gdprlock/webmasters/tools/mobile-friendly. Vul hier je website url in. Is je website niet mobiel vriendelijk? Vraag dan je websitebouwer wat hij kan betekenen om de website wel mobiel geschikt te maken. Wellicht is het dan ook gelijk het juiste moment om na te denken over een mooi nieuw ontwerp anno nu.