Lottie File

15 april 2022

 

Wat is een Lottie ?

Lottie is een op JSON gebaseerd animatiebestandsformaat waardoor ontwerpers animaties op elk platform net zo gemakkelijk kunnen verzenden als bewerken.

Het zijn kleine bestanden die op elk apparaat werken en kunnen worden vergroot of verkleind zonder pixelvorming. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet verschillende animaties te maken voor bijvoorbeeld desktop en telefoon.

Hoe kan je Lottie gebruiken ?

Het is simpeler dan je denkt, met Lottie Files kun je je een Lottie-animatie importeren en ook gelijk bekijken, en het genereert de coderegels die u kunt gebruiken om uw animaties in uw projecten te implementeren.

Als alternatief kunt u ook Lottie-animaties downloaden van onze community en marktplaats. Deze optie komt het meest voor. Op de Lottie open marktplaats hebben andere ontwerpers hun werk openlijk gemaakt. Dit gemaakte werk mag je vrij gebruiken en aanpassen naar wens. Dit doe je erg makkelijk met een soort editor.

Waar kan ik een Lottie gebruiken ?

Je kunt Lotties op vrijwel elk platform gebruiken: web of mobiel. Dit betekent dat je ze kunt gebruiken in zowel apps als webpagina's.
Lottie-animaties kunnen zelfs worden gebruikt als stickers op berichtenplatforms. Het is technisch niet beperkt tot internet en mobiel. Je zou het zowel op desktop-apps als op sommige horloges kunnen gebruiken.

Wat kan een Lottie doen ? 

Een Lottie-animatie kan uw animatie op internet of mobiele apparaten afspelen met behoud van een mooie hoge kwaliteit. Dus kort gezegd als je een lottie animatie gebruikt die is gemaakt voor een telefoon kan je deze zonder enige aanpassingen ook gebruiken voor desktop zonder dat de animatie uitgerekt wordt

Ook zorgt een lottie voor meer interactie met de bezoeker van je website

Je kan bijvoorbeeld een leuke animatie kiezen voor een 404 pagina of een envelop die door het beeld vliegt wanneer je een formulier hebt ingevuld dit zorgt voor interactie met de bezoeker.

Hoe groot is een Lottie

Laten we zeggen als een PNG een T-Rex is en een GIF een olifant, dan is een Lottie een puppy. De grootte van een Lottie-bestand verhoogt de downloadsnelheid aanzienlijk en vermindert de hoeveelheid gebruikte schijfruimte. Hierdoor wordt door het gebruik van een lottie je site sneller.